полезни статии
Вход Регистрация

Вход

Потребителско име*
Парола *
Запомни ме

Регистрация

Полетата маркирани с (*) са задължителни.
Име *
Потребителско име*
Парола *
Потвърди паролата *
Email *
Повтори Е-mailа *

НАЙ-ВАЖНИТЕ МУСКУЛИ ЗА БОКСА

от Сряда, 11 Юни 2014 ПОЛЕЗНО

Много от физическите аспекти на бокса, като баланс, мощ и движение идват от долната част на тялото. По-техническите аспекти, като точност, защита и успешни удари идват от горната част на тялото. В звисимост от това как чувствате нуждите на вашия стил, вие трябва да решите дали да наблегнете на повече мощ, скорост на ръката, издържливост или всичко заедно.

Ключ към ефективни боксови тренировки е разбирането как мускулите се използват, за да решите как да ги тренирате за най-добри резултати. Умните атлети знаят, че на определени мускули трябва да се даде приоритет.


Крака (Мощ)

Към „крака” отнасям специално квадрицепсите(предната част на бедрата) и прасците. Това е нещо, което трябва да се вкорени във всеки, който иска да направи мощно своето тяло.Цялата мощ идва от пода (земята). Понеже краката са допряни до пода, те са най-отговорни за отблъскването от пода, грнерирайки мощ през цялото тяло. Крака се оказват с най- големите мускули в тялото, поради което правилните боксови удари се правят с въртене и движение в краката. Краката генерират най-много мощ. Не гърдите и определено не трицепсите.

Ханш (Баланс)

Ханшът държи тялото и краката заедно. Ханшът и бедрата също генерират огромна сила чрез завътане на цялото тяло, когато трябва. Друга важна функция, с която ханшът трябва да се справи е баланса. Тъй като ханшът е близо до центъра на тежестта на тялото, по-здрав ханш означава по-добър контрол на баланса. Не трябва да подчертавам, че балансът е определено един от най-важните фактори в бокса. Балансът основно определя ефективността и ефикасността на твоите защита, нападение, движение и общи бойни възможности.

Коремни мускули (SNAP)

Коремните мускули са мощна група, която държи цялото тяло заедно. Всеки крайник генерира определена сила, но коремните мускули позвляват да се обединят силите генерирани от всеки крайник в една обща сила. Освен това, тези мускули ви помагат да дишате и поемате фронталните удари.

Гръб (възстановяване на удара)

Гърбът също функционира като мускулна група, която държи тялото заедно и обединява силите генерирани от крайниците. Друг малко известен (НО МНОГО ВАЖЕН) факт е, че гърбът помага много при възстановяване на удара, което е бързината, с която можеш дръпнеш ръката си след удар.

Много бойци тренират повече предните мускули на торса чрез удряне на боксовия чувал, но само някои тренират задната част на раменете и гърба. Когато използваш цялото си време да удряш тежкия чувал, може би не осъзнаваш, че чувалът отхвърля ръката назад по време на възстановителната фаза. Като пренебрегваш работата с гръба, ще имаш по-слаби възстановителни мускули. По време на истински бой ръцете ти ще се уморяват много бързо и ръкавиците ще натежат, защото ти трябва да си дърпаш юмруците назад със собствените си мускули, вместо да са отблъснати към теб, както се получава по време на тренировкта на чувал.

Рамене (издържливост на ръцете)

Раменете са най-важни за издържливостта. Да, раменете наистина генерират мощ и внезапност на удара, но мускулите на раменете са най-важни за издърживостта. Типично, когато ръцете на боксьора се уморат да удрят или да пазят главата, това обикновено е защото са уморени раменете. От гледна точка на физиката, това е обяснимо, защото сравнително малък мускул в края на ръката поддържа цялата ръка.

Така че, ако искаш да отправяш повече удари и да държиш високо гарда по-дълго време, най-добре е да тренираш раменете за издържливост.

Ръце (доставка на мощ, скорост и внезапност)

Най-важната боксова функция на ръцете е да пренесат мощта до противника. Ръцете не са отговорни за генерирането на мощ, за това си имаш краката. Всичко, което ръцете трябва да правят е да пренесат мощта, генерирана от твоето тяло до противника!

Така че, всичко, което трябва да правят ръцете е само да се протегнат и да докоснат противника, нищо повече! Трябва да е ясно, че ръцете са предназначени да пласират удари, а НЕ да генерират мощ. По-добре е да имаш бързи ръце, отколкото мощни. Бързите ръце ти дават скорост и камшичен ефект при удар. Скоростта помага да провреш удара през защитата на противника. Камшичният ефект ти дава способност да върнеш бързо ръката след удар, за да се защитиш.

По-специално, трицепсите са за скорост на правите удари. Бицепсите са за скоростпри кроше и ъперкът. Не се опитвай да помпиш ръцете си за мощ, дръж ги по-слаби и бързи и така можеш да имаш бързи удари и комбинации от удари. Остави долната част на тялото да добави мощ, а ръцете да прибавят скорост.

Гърди (горна част на тялото)

Най-важната функция на гръдните мускули е да свърже раменете и ръцетев една комбинирана сила. От мускулите на торса те генерират и най-много ударна мощ.

Малки мускули

Вратът е за съпротива при удар. Много бойци заздравяват врата си, за да не се отметне главата и да заеме по-уязвима позиция след като получи удар. Мускулите над китката са за стягане на юмрука при удар. Колкото по-стегнат юмрук, толкова по-твърд удар. В същото време, по-стегнат юмрук означава по-малка вероятност от контузия на ръката, тъй като костите могат да се разместят.

 

Източник: http://www.expertboxing.com/

Оставете коментар

Вие коментирате като гост

БЪРЗ КОНТАКТ