полезни статии
Вход Регистрация

Вход

Потребителско име*
Парола *
Запомни ме

Регистрация

Полетата маркирани с (*) са задължителни.
Име *
Потребителско име*
Парола *
Потвърди паролата *
Email *
Повтори Е-mailа *

Защо вдигането на тежести няма да повиши ударната сила

от Сряда, 11 Юни 2014 ПОЛЕЗНО

Причина № 1:

Вдигането на тежести e тласкащо движение.
За да вдигнете щангата вие прилагате възможно най - голяма сила, по възможност постоянна. По време на тласкащото движение вие движите предмета от първия контакт, прилагайки сила за относително продължителен период от време.

Естественият напредък при вдигане на тежести е да вдигнеш повече, т.е. целта е да увеличиш силата, ане скоростта на движнието.

Ударът е внезапно движение
Внезапно движение е да приложиш колкото може по-голяма сила за възможно по-кратко време.
Искаш да удариш бързо. Целта е да изстреляш към опоненета най-бързия възможен удар и да направиш контакт за най-кратко време. Ударът не е тласък, той е експлозия, ускорена сила, която достига своя максимум при контакт. Когато вдигаш тежести имаш няколко секунди да приложиш своята сила. Когато удряш противник нямаш това време – той трябва да усети твоята сила точно, когато го допреш. Твоят юмрук трябва внезапно да удари и да се върне бързо за нови удари или да се върне за защита. Вдигането на тежести не набляга на скоростта, което намалява експлозивната сила.

Причина № 2

Мощните удари изискват отпускане на мускулите (релакс), НЕ силни мускули
Когато не знаеш как да удряш, ударите стават тласъци. Без правилна техника можеш да използваш само силата на твоите мускули. Ето защо вдигането на тежести помага да удряш по-силно като начинаещ. Но разликата е твърде малка. Прилагайги силата на твоите мускули може би ще добавиш максимум 20% повече мощ в удара си. А правилната техника може да утрои мощта на удара!

Как да направиш удара си по-силен


Ударната мощ (причиняваща повреди) = ускорение (скорост на ръката) х ефективна сила ( мускулна сила & телесно тегло)
Следователно може да удряш по-силно като прилагаш или повече скорост, или повече ефективна сила.

Как да увеличиш мощта без да използваш повече енергия
Ето как да се удря изключително твърдо. Има 2 начина да увеличиш силата, която усеща твоя противник. Обикновеният начин е да използваш повече енергия(мускулна сила). Това работи, но ефективно ли е? НЕ! Използвайки повече енергия увеличаваш ударната мощ, но това не увеличава експлозивния ефект. Като че ли удряш силно, но няма този „БАМ" ефект.

Другият начин (единственият) да генерираш експлозивна сила е да намалиш „теглото", за да позволиш на юмрука да се движи по-бързо с по-голямо ускорение и добавяш „тегло" в самия край на удара, при допира – това прави твоя удар по-бърз и по-мощен като използваш по-малко енергия. Какво е „теглото" и как се намалява? Теглото в този случай е напрежението в мускулите на твоето тяло! Колкото си по-напрегнат и колкото си по-тежък, толкова по-голямо е теглото на удара. Намаляваш „теглото" чрез релакс на тялото докато удряш, което позволява юмрукът да ускорява свободно към противника. Точно преди допира кракът завършва усукването, ханшът и рамото се завъртат и оформят завършека на удара. В този финален момент е необходима кратка компактна контракция на цялото тяло (като ластик) за да се получи експлозивен удар.

РЕЛАКСИРАЩОТО ДВИЖЕНИЕ Е КРИТИЧЕН АСПЕКТ ЗА УДАРНА МОЩ!

Релаксиращото движение, това отпускане на тялото, позволява на юмрука да ускорява по-бързо, създавайки много повече експлозивност, когато накрая добавиш „тегло". Да се научиш да упражняваш мощ чрез релакс, значи да усвоиш 99% от техниката на удара!!

Повишаването на мускулната сила е безполезно, ако не можеш да накараш цялото тяло да удря изведнаж!

Начинаещтите увеличават мощта с усилие. Умеещите боксьори увеличават мощта чрез релакс(отпускане на мускулите).

Причина № 3

Вдигането на тежести може да намали твоя капацитет на мускулен релакс

Вдигането на тежести:

• те прави бавен
• те прави скован, нееластичен
• уморяваш се по-бързо

Да предположим, че не ти пука дали си по-бавен и по-малко издържлив, но трябва да имаш пред вид, че щангите убиват възможностите за релакс на мускулите и от там намалява твоята ударна мощ. Даже малко намаление на бързината прави разликата между пласирания и пропуснатия удар.

Истинският проблем с щангите и бокса

Повечето хора знаят да удрят мощно само като напрягат мускулите си вместо да ги отпускат. Релакс за мощ е непривично понятие и иска много тренировки. Истинският риск като вдигаш щанги е, че никога няма да се научиш да постигаш мощ чрез релакс на мускулите.

ВДИГАНЕТО НА ТЕЖЕСТИ НЕ ТЕ УЧИ КАК ДА РЕЛАКСИРАШ МУСКУЛИТЕ СИ И НЕ ПОМАГА ДА ТРЕНИРАШ ТОЗИ ВИД ДВИЖЕНИЕ

Причина № 4

Тежината зад твоя удар не е твоя мускул

Вдигането на тежести генерира сила само от твоите мускули. Удрянето генерира сила чрез превръщане на твоето телесно тегло в динамично въздействие. Разбира се, можеш да генерираш ударна мощ като използваш мускулите си, но всеки знае, че това е неефективно използване на енергията..

Силата зад твоите юмруци се генерира главно от твоето телесно тегло. Мускулите не трябва да генерират ударна сила. Те просто свързват твоето тяло в компактна тежест и я насочват към противника.

Причина №5

Ударната сила не гарантира увреждащо попадение

Количеството увреждащи попадения се определя от:

• мускулна сила (кондиция)
• техника (умение)
• точност (умение)
• тайминг (умение)

Да имаш мощнни мускули не гарантира добър удар. Трябва да имаш умения (много тренировки + поне малко талант). Нуждаеш се от техника, точност и точно разпределение на времето (тайминг – да правиш каквото трябва, точно когато трябва). Начинаещите наблягат на грубата сила, но тренираните бойци генерират повече мощ, използвайки УМЕНИЯ.

Казаното дотук не означава, че никога да не вдигаш тежести в тренировките си. Има много начини да се използват добре тежестите. Има много добри упражнения за различни групи мускули. Можеш да работиш върху поддържащите мускули с гирички. Може да работиш върху специфични групи мускули, с които трудно се работи по друг начин.

Каквито и ефективни упражнения да правиш, с тежести или не, те трябва да развият функционална боксова кондиция, трябва да довеждат до по- добри боксови възможности, което значи подобряване на физическия капацитет, контрол на движенията, помощни мускули за намаляване възможностите за нараняване.

Збележка: За тези, които се чудят дали да правят боя със сянка с голяма скорост, като държат гири – не е добра идея! Това уврежда ставите и не те прави по-бърз или по-силен. Това упражнение се прави от професионалистите с бавни движения, за да развият поддъжащи мускули, а не скорост и сила.

Истината е, че боксът е спорт на бързите движения. Боксът изисква бързи внезапни движения и то много. В един бой може да има стотици бързи внезапни движения във всички посоки. Вдигането на тежести е относително бавно движение с относително ограничена област на движение, което го прави неефективно за боксови тренировки.

Източник: www.expertboxing.com

Оставете коментар

Вие коментирате като гост

БЪРЗ КОНТАКТ